DELOVNO POROČILO O TESTIRANJU BIO-SPEKTRUM TERAPEVTSKIH APARATOV

 

Od Oktobra 2015 smo pri zdravljenju omejenega števila bolnikov preizkušali uporabnost  Bio-spectrum aparatov, ki oddajajo elektromagnetno valovanje širokospektralnega spektra. Bolniki so bili v skupini hospitaliziranih in ambulantno vodenih bolnikov z različnimi infekcijskimi obolenji.

V kategoriji bolnikov z okužbami kože, ki so zajemale vnetne spremembe pretežno akutnega značaja, navezane na predhodno kronično razjedo prizadetega kožnega areala, smo  praktično pri vseh bolnikih dokazali dobro prenašanje obsevanja brez negativnih stranskih učinkov. Nihče ni navajal pekočih ali bolečinskih senzacij v področju obsevanja, ki bi jih morda pričakovali ob siceršnji  IR aplikaciji toplote. Nasprotno, prišlo je do zmanjšanja bolečine v področju vnetja, prav tako smo pri vseh beležili naglo celjenje ran, ki se predhodno niso celile. Seveda so bolniki istočasno prejemali tudi antibiotike, vendar smo opažali, da se pri bolnikih, ki so bili tudi obsevani, rana primerno hitreje čisti, celi in suši. Praviloma so bili bolniki obsevani 2 x 30 minut dnevno, od 3 do 10 dni.

Bio-spectrum se je izkazal tudi pri bolnikih s prisotno bolečino. Bolečine so bile artrogenega, mialgičnega in neuropatskega izvora. Učinek je bil identičen uporabi sistemskega analgetika in/ali nesteroidnega antirevmatika. Odlične rezultate smo dobili pri bolnikih s herpetično nevralgijo , kot tudi pri nevropatski bolečini neznanega vzroka. Izkazuje se tudi pri lajšanju motenj občutenja pri bolnikih s polinevropatijo, neglede na vzrok slednje.

Biospektrum je pomagal blažiti bolečino pri bolniku s stanjem po vstavitvi kolenske proteze, kjer je kmalu po operaciji prišlo do poslabšanja zaradi pretiranega brazgotinjenja. Klasična fizioterapije ni bila uspešna, poleg bolečine je noga tudi otekala. Že po prvem enournem obsevanju je oteklina izvenela in se je pojavljala le še ob dolgotrajnem stanju, bolečina se je brez analgetikov zmanjšala po bolnikovi oceni za 70%.

Močan analgetični učinek smo beležili pri bolnici, ki smo jo zdravili zaradi vnetja kosti hrbtenice in vnetja medvretenčne ploščice ( spondilodiscitis). Bolezen je povzročila bakterija, kljub usmerjenemu zdravljenju in izboljšanju vnetnih parametrov je imela neznosne bolečine, ki niso izvenele tudi po terapiji z opiati, z Bio-spectrumom pa smo dosegli prehod na običajne analgetike in celo njihovo ukinitev. Ob tem se ji je izboljšal tudi spanec in depresivna epizoda, ki ji je bila izpostavljena. Ker je imela že prej tudi sindrom fibromialgije, je opisovala tudi zmanjšanja števila bolečinskih točk, ki jih je imela že vrsto let.

V Celju, 16.5.2016

mag. Branko Šibanc, dr.med.

specialist infektolog